Zupa z kalarepy-śląska oberiba

4.5 (195 ocen)

Zupa jest pyszna polecam!

Składniki:

  • Jedna młoda kalarepa z liśćmi, 3-5 ziemniaki, włoszczyzna;-2 marchewki, 2korzenia pietruszki, por, kawałek selera, troche oliwy, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kalarepy-śląska oberiba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę wrzucamy do 1,5l wrzącej wody lekko słonej, gotujemy ok 10-15min.
    Kalarepę obieramy ze skorki, kroimy w kostkę lub w paseczki.
    Liście kalarepy (bez łodyg) kroimy w cieniutkie paseczki a obrane ziemniaki w kostkę.
    Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy kalarepę oraz ziemniaki( można dodać też kostkę bulionu warzywnego) gotujemy do miękkości, gdy juz będą miękkie dodajemy liście kalarepy oraz łyżkę oliwy.
    Gotujemy kilka minut aż liście zmiękną.Doprawiamy do smaku pieprzem, zabielamy Śmietaną. SMACZNEGO!

Porady

Zupa świetnie smakuje posypana posiekanym koperkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować