pyszna pożywna i szybka do zrobienia zupa z czerwonej soczewicy.
Zupe można całkiem zmiksować na krem, ja nie miksowałam bo nie przepadam za zupami kremami...
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
odrobina chilli, do smaku
1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
200g czerwonej soczewicy
2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka siekanych)
1 litr bulionu warzywnego
Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebulę i czosnek siekamy, przesypujemy do garnka, wlewamy około 1 łyżkę oliwy i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia cebuli.Następnie dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy i smażymy przez minutę, lub dwie. Dolewamy chlust wody, jeśli jest taka potrzeba i mieszanka zaczyna przywierać do dna.
2.Dodajemy marchewkę, pomidory i soczewicę. Mieszamy. Dolewamy bulion. Od zagotowania buliony zupę gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy natką kolendry lub miętą...
Komentarze