zupa z czerwonej soczewicy

3.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pyszna pożywna i szybka do zrobienia zupa z czerwonej soczewicy.
Zupe można całkiem zmiksować na krem, ja nie miksowałam bo nie przepadam za zupami kremami...

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka kolendry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    odrobina chilli, do smaku
    1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
    200g czerwonej soczewicy
    2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka siekanych)
    1 litr bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cebulę i czosnek siekamy, przesypujemy do garnka, wlewamy około 1 łyżkę oliwy i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia cebuli.Następnie dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy i smażymy przez minutę, lub dwie. Dolewamy chlust wody, jeśli jest taka potrzeba i mieszanka zaczyna przywierać do dna.
  • 2. Dodajemy marchewkę, pomidory i soczewicę. Mieszamy. Dolewamy bulion. Od zagotowania buliony zupę gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy natką kolendry lub miętą...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować