Zupa szczawiowa

4.5 (197 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczna zupa, zdecydowana w smaku i kolorze.

  • 20 min

Składniki:

  • Pęczek szczawiu
    Włoszczyzna: marchewka, pietruszka (korzeń i natka), kawałeczek selera
    Łyżka masła lub oleju
    2 jajka
    1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
    Łyżka mąki
    Sól, pieprz
    1 1/2 litra wody
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z zimną wodą wkładamy oczyszczone i umyte warzywa. Gotujemy do miękkości.

    W tym czasie dokładnie myjemy szczaw. Drobno siekamy i przesmażamy na łyżce masła lub oleju, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego, ale dopiero wtedy, gdy warzywa będą miękkie. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu i wlewamy do gotującej się zupy przygotowaną zawiesinę: jogurt lub śmietanę mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy. Ostrożnie wlewamy do garnka, uważając, aby śmietana się nie ścięła. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotową zupę zaciągamy 2 rozmąconymi jajkami. Nie każdy lubi smak jajecznej zawiesiny, ale mnie ten dodatek bardzo smakuje i jest koniecznym składnikiem zupy szczawiowej.

    Zupę podajemy oczywiście z jajkami ugotowanymi na twardo.

Porady

Jajka można przekroić na pół lub na mniejsze kawałki, co znaczne ułatwia jedzenie, chociaż nie wygląda zbyt efektownie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować