Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z zimną wodą wkładamy oczyszczone i umyte warzywa. Gotujemy do miękkości.
W tym czasie dokładnie myjemy szczaw. Drobno siekamy i przesmażamy na łyżce masła lub oleju, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego, ale dopiero wtedy, gdy warzywa będą miękkie. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu i wlewamy do gotującej się zupy przygotowaną zawiesinę: jogurt lub śmietanę mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy. Ostrożnie wlewamy do garnka, uważając, aby śmietana się nie ścięła. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotową zupę zaciągamy 2 rozmąconymi jajkami. Nie każdy lubi smak jajecznej zawiesiny, ale mnie ten dodatek bardzo smakuje i jest koniecznym składnikiem zupy szczawiowej.
Zupę podajemy oczywiście z jajkami ugotowanymi na twardo.
Porady
Jajka można przekroić na pół lub na mniejsze kawałki, co znaczne ułatwia jedzenie, chociaż nie wygląda zbyt efektownie.
Komentarze