Zupa szczawiowa z polnego szczawiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować jajka na twardo.
Najpierw gotuję szczaw. Następnie przelewam przez sito szczaw razem z wodą do innego garnka, szczaw przepuszczam przez sito rozcierając go, twardziejsze części w tym łodygi zostają na sicie. Wrzucam kilka ziemniaków . I zagotowuje znowu, do kubka wbijam 1-2 jajka i takie rozbełtane wlewam do gotującego się wywaru i powstają esy floresy z jajka, przy okazji zagęszczając zupę trochę. Oczywiście przyprawiam solą i pieprzem. Dorzucam podsmażoną w kosteczkę cebulkę i koper. Jak już się zagotuje to wyłączam i wrzucam wcześniej ugotowane na twardo jajka (jajka rozcieram widelcem do różnej wielkości), zupa jest gęściejsza. Zabielam śmietanką.
Komentarze