Zupa szczawiowa z polnego szczawiu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, kwaśna zupka z polnego szczawiu z jajkami

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - liście szczawiu
    - 2+8 jajek
    - koper
    - ziemniaki
    - cebula
    - śmietanka 30%
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z polnego szczawiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować jajka na twardo.
    Najpierw gotuję szczaw. Następnie przelewam przez sito szczaw razem z wodą do innego garnka, szczaw przepuszczam przez sito rozcierając go, twardziejsze części w tym łodygi zostają na sicie. Wrzucam kilka ziemniaków . I zagotowuje znowu, do kubka wbijam 1-2 jajka i takie rozbełtane wlewam do gotującego się wywaru i powstają esy floresy z jajka, przy okazji zagęszczając zupę trochę. Oczywiście przyprawiam solą i pieprzem. Dorzucam podsmażoną w kosteczkę cebulkę i koper. Jak już się zagotuje to wyłączam i wrzucam wcześniej ugotowane na twardo jajka (jajka rozcieram widelcem do różnej wielkości), zupa jest gęściejsza. Zabielam śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować