Topinambur czyli inaczej słonecznik bulwiasty. Przyznam, że dopiero od niedawna go odkryłam i jestem zachwycona. Zupa krem z topinamburu jest rewelacyjna w smaku, polecam spróbować.
Składniki:
400 gram topinamburu
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
750 ml bulionu warzywnego
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
suszony rozmaryn
śmietana 30% ilość według uznania
starty żółty ser do posypania
Zupa krem z topinamburu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka na rozgrzany olej. Dodałam gałązkę rozmarynu. Po chwili dodałam ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Topinambur cienko obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Gałązkę rozmarynu wyciągnęłam z garnka i wrzuciłam topinambur. Smażyłam przez chwilę następnie wlałam gorący bulion warzywny, gotowałam do czasu aż topinambur będzie miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem.
Wszystko razem zblendowałam, dodałam trochę śmietany 30%.
Podawałam ze startym żółtym serem, z którym smakuje bardzo dobrze.
Komentarze