Ziemniaczana zupa krem

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Inspiracją była dla mnie przepis z jednej z książek Ewy Wachowicz. Zmieniłam go nieco. Zupa doskonale rozgrzewa i wspaniale smakuje a czosnek dodatkowo wzmocni naszą odporność.

Składniki:

  • marchew
    kawałek zielonej części pora
    korzeń pietruszki
    1/3 porcji rosołowej
    2 kostki grzybowe
    1kg ziemniaków
    4 z. czosnku
    ok 50g płatków migdałowych
    330ml śmietany 18%
    natka pietruszki
    ostra przyprawa w młynku lub świeżo zmielony kolorowy pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ziemniaczana zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do czasu aż marchew będzie miękka.

    Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przecisnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować do miękkości.

    Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, można dolać odrobinę przegotowanej wody.

    Na suchej patelni uprażyć migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów, natka pietruszki i ostrą przyprawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Migdały Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować