Inspiracją była dla mnie przepis z jednej z książek Ewy Wachowicz. Zmieniłam go nieco. Zupa doskonale rozgrzewa i wspaniale smakuje a czosnek dodatkowo wzmocni naszą odporność.
Składniki:
marchew
kawałek zielonej części pora
korzeń pietruszki
1/3 porcji rosołowej
2 kostki grzybowe
1kg ziemniaków
4 z. czosnku
ok 50g płatków migdałowych
330ml śmietany 18%
natka pietruszki
ostra przyprawa w młynku lub świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól
Ziemniaczana zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do czasu aż marchew będzie miękka.
Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przecisnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować do miękkości.
Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, można dolać odrobinę przegotowanej wody.
Na suchej patelni uprażyć migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów, natka pietruszki i ostrą przyprawą.
Komentarze