Zapiekanka ziemniaczana z wędliną

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z wędliną i warzywami. Zapiekankę możemy podać na obiad lub kolację. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
    10 dag kiełbasy podwawelskiej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/3 czerwonej papryki
    2 łyżki oleju
    1/2 szkl ugotowanego groszku
    1/4 szkl śmietany 30%
    1 jajko
    2 garście startego żółtego sera
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Wędliny

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę.
    Wędlinę kroimy na mniejsze kawałeczki i przekładamy z pokrojonymi warzywami na rozgrzany olej. Przesmażamy przez chwilę.
    Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki wkładamy groszek i przesmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem. Posypujemy przyprawami.
    Mieszamy śmietankę z jajkiem i przelewamy na zapiekankę. Posypujemy serem i przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
    Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować