Zapiekanka naleśnikowa z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiać do miski, dodać jajka mleko, wodę i sól - naleśniki wyjdą ze zwykłą wodą ale dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne z widocznymi pęcherzykami powietrza
Zmiksować na gładkie ciasto .
Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem miksować(można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika) .Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem - naleśnikowej .
2.Ser biały i cukier zmiksować blenderem. Dodać mąkę, krótko zmiksować. Smarować każdy naleśnik po 2 łyżki nadzienia serowego. Zwinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym.
3.Żółtka ubić z cukrem przez ok. 1 minutę. Dolać śmietankę, wymieszać. Zalać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25-28 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu.
4.Truskawki zmiksować ze śmietaną i polać sosem naleśniki.
Komentarze