Zapiekanka naleśnikowa z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Finezyjne naleśniki zapiekane z serem. To jest prawdziwa kwintesencja smaków nic tu już nie można dodać, ani ująć. Serdecznie zapraszam :-)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szklanka mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    woda - najlepiej gazowana: 3/4 szklanki
    sól morska: szczypta
    masło lub olej roślinny: 3 łyżki


    Nadzienie:
    340 g sera białego w kostce
    2 łyżki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej

    Zalewa:
    2 żółtka
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30 %

    Sos:
    truskawki
    śmietana 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka naleśnikowa z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę przesiać do miski, dodać jajka mleko, wodę i sól - naleśniki wyjdą ze zwykłą wodą ale dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne z widocznymi pęcherzykami powietrza
    Zmiksować na gładkie ciasto .
    Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem miksować(można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika) .Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem - naleśnikowej .

    2.Ser biały i cukier zmiksować blenderem. Dodać mąkę, krótko zmiksować. Smarować każdy naleśnik po 2 łyżki nadzienia serowego. Zwinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym.

    3.Żółtka ubić z cukrem przez ok. 1 minutę. Dolać śmietankę, wymieszać. Zalać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25-28 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu.
    4.Truskawki zmiksować ze śmietaną i polać sosem naleśniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Twaróg Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować