Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osączone pieczarki kroimy na małe kawałki, podobnie jak kiełbasę, czosnek i cebulę.Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach . Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami, po około 15 minutach dodajemy kiełbasę, na końcu czosnek. Całość smażymy około 5 minut, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzamy. W garnku roztapiamy masło , do roztopionego dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę . Do zasmażki wlewamy mleko , cały czas mieszając aby nie powstały grudki . Całość zagotowujemy od czasu do czasu mieszając . Na końcu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy .Odcedzony makaron mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i resztą składników, dodajemy część sera żółtego, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.Górę zapiekanki polewamy równomiernie po całej powierzchni sosem beszamelowym,i posypujemy żółtym serem .Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około 20 minut , po tym czasie zdejmujemy z naczynia przykrycie i pieczemy jeszcze 5 minut tak żeby ser na górze ładnie się zrumienił .
Porady
zapiekankę podajemy z dowolną surówką lub sosem czosnkowym
Komentarze