Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem

4.5 (186 ocen)

  • 45 min

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i jajkiem pod beszamelem

  • 45 min

Składniki:

  • 400g makaronu kolanka
    25g parmezanu
    70g zielonych oliwek
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 ugotowane jajko
    1 łyżka marynowanego pieprzu
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    500ml mleka
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim makaron. Tuńczyka i oliwki odsączyć z zalewy. Jajko pokroić w ćwiartki. Składniki wyłożyć na makaron. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać, dodać marynowany pieprz, doprawić solą, pieprzem. Sosem polać makaron, posypać startym serem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C ok. 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Oliwki Parmezan Pieprz Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować