Zapiekanka po bolońsku pod beszamelem

0 (0 ocen)

Smaczna zapiekanka, idealna na sycący posiłek w rodzinnym gronie :)

Składniki:

  • mięso wieprzowo-wołowe 500 g
    dowolny makaron np. świderki
    cebula
    przyprawa do dań po bolońsku
    olej
    starty ser żółty
    sól

    sos:
    2 szklanki mleka
    3 pełne łyżki mąki
    50 g margaryny (np Palmy)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka po bolońsku pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Na oleju przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni- dodać mięso i smażyć około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozrobić w szklance zimnej wody zawartość przyprawy bolońskiej i wlać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut.
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Następnie przygotować sos beszamelowy.
  • 3. Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć: na dnie połowę makaronu, następnie mięso i drugą część makaronu. Zapiekankę obficie polać sosem beszamelowym i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować