Zapiekanka na domowych bułkach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapiekanka to polska klasyka, potrawa, którą próbował chyba każdy. U mnie w domowym, nieco zdrowszym wydaniu, na własnej bułce :-).

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • bułki:
    200g mąki pszennej
    100g wody
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    20ml oleju
    10g świeżych drożdży

    6 dużych pieczarek
    150g sera żółtego (najlepszy jest tłusty żeby się dobrze topił)
    szczypta soli
    papryka słodka do posypania
    dowolny ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Zapiekanki Przekąski

Zapiekanka na domowych bułkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj.
    Dodaj wodę i olej. Zagnieć ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 1,5.
    Z wyrośniętego ciasta uformuj dwie podłużne bułki.
    Piecz w 220C około 10-15 minut, aż się zarumienią.
    Wystudź na kratce.
    Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól.
    Ser także zetrzyj na tarce.
    Bułki po wystudzeniu przekrój na pół, na każdą połóż pieczarki oraz ser. Posyp słodką papryką.
    Zapiekaj około 5-8 minut w 200C.
    Podawaj gorące polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować