Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni razem ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem.
Jajka kroimy w dużą kostkę.
Ser żółty ścieramy.
Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki.
2.Nagrzewamy piekarnik do 190st.
Do miksera/ blendera wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy mąkę, wymieszaną z solą i 1 łyżeczką cukru (druga łyżeczka przyda nam się później). Miksujemy aż masa będzie jednolita.
Formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do niej 2/3 ciasta. Posypujemy je łyżeczką cukru. Na wierzch wykładamy farsz (cebula+szczypiorek), rzucamy serek pokrojony w kostkę, posypujemy startym serem i lubczykiem. Zalewamy resztą ciasta (jeśli będzie za rzadkie to warto dodać do niego mleka).
Pieczemy około 35 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.
Komentarze