Zaguby

4.47 (207 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzień dobry :-)
Dziś mam dla was przepis na danie kuchni podlaskiej. Robione jakiś czas temu pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.
Może i wyglądem nie zachwycają bo moje Zaguby są trochę koślawesię
ale możecie mi wierzyć na słowo że smakują bajecznie.
Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg startych, surowych ziemniaków
    1 kg mąki pszennej
    0,5 kg boczku pokrojonego w drobną kostkę i usmażonego na patelni
    1 cebula posiekana w kostkę i zeszklona na patelni
    1 łyżeczka sody
    Sól, pieprz,majeranek (według uznania)
Wystaw ocenę:

4.47 (207 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Zaguby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce.
    Starte ziemniaki mieszamy z usmażonym boczkiem i cebulą oraz z przyprawami. Tak przygotowaną masę podsmażamy kilka minut na patelni, cały czas mieszając. Robimy ciasto pierogowe. 5 szklanek mąki mieszamy z 2 szklankami wody i łyżeczką sody. Po ugnieceniu należy je rozwałkować na prostokątny placek, który następnie smarujemy ciepłym farszem. Całość zwijamy jak na makowiec, ugniatamy (by dobrze się skleiło), kroimy w skos na 2-centymetrowe plastry, które następnie delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia ciasta na wierzch wody. Podajemy na gorąco z podsmażoną cebulką.
    Pycha SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować