Wigilijny sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodać drugą łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, aby czosnek się nie przyrumienił. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 2-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodać śmietanę, sól oraz pieprz. Całość gotować około 2 minuty. Następnie dodać natkę pietruszki i tymianek. Ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem.
Komentarze