Wigilijny sos pieczarkowy

4.48 (158 ocen)

  • 20 min

Ten sos zawsze gości na naszym wigilijnym stole.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    300 ml śmietany 18 %
    sól, pieprz
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Wigilijny sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodać drugą łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, aby czosnek się nie przyrumienił. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 2-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodać śmietanę, sól oraz pieprz. Całość gotować około 2 minuty. Następnie dodać natkę pietruszki i tymianek. Ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować