Sos pieczarkowy

  • wyświetlono: 1070 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sos pieczarkowy może być dodatkiem do wielu potraw. W moim domu najczęściej sos pieczarkowy podaje z kaszą gryczaną, mięsem, krokietami i gołąbkami. Pieczarki mają niesamowite walory smakowe i dodają potrawie rewelacyjnego smaku.

P1040742 (3)
  • 8 porcje
  • 20min

Składniki

pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
śmietana 12% 4 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
sos sojowy 3 łyżki,
ziele angielskie 3 ziarna,
mąka pszenna 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowy

  • 1. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Chwile podsmażamy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Do śmietany dodajemy mąkę pszenną, kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy, następnie dodajemy do pieczarek i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 min, dodajemy sos sojowy i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Możemy do sosu dodać również świeży koperek lub natkę pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkisos

Komentarze

Podobne przepisy

Wigilijny sos pieczarkowy

Dodane przez: smakowisko

Wigilijny sos pieczarkowy

Ten sos zawsze gości na naszym...

sos pieczarkowy

Dodane przez: capri

sos pieczarkowy

Banalnie łatwy, a jaki pyszny,...

image-290he8y

Dodane przez: lenab

Sos pieczarkowy

Prosty przepis na pyszny sos

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos pieczarkowy

sosik pieczarkowy

image-15vnrwl

Dodane przez: natalia2004

Szybki sos pieczarkowy

Idealny do makaronu lub do mięsa.

Sos pieczarkowy

Dodane przez: Marija 1958

Sos pieczarkowy

Sos ten jest bardzo prosty w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE