Sos pieczarkowy

4.5 (179 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Sos pieczarkowy może być dodatkiem do wielu potraw. W moim domu najczęściej sos pieczarkowy podaje z kaszą gryczaną, mięsem, krokietami i gołąbkami. Pieczarki mają niesamowite walory smakowe i dodają potrawie rewelacyjnego smaku.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • pieczarki 350 g,
    cebula 1 szt,
    śmietana 12% 4 łyżki,
    liść laurowy 2 szt,
    sos sojowy 3 łyżki,
    ziele angielskie 3 ziarna,
    mąka pszenna 1 łyżka,
    sól i pieprz do smaku,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Chwile podsmażamy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Do śmietany dodajemy mąkę pszenną, kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy, następnie dodajemy do pieczarek i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 min, dodajemy sos sojowy i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Możemy do sosu dodać również świeży koperek lub natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować