Wielkanocne, słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Wsypujemy dwie łyżki mąki i zacieramy łyżką. Po piętnastu minutach dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy ciasto na 16 części. Dłońmi formujemy około 15 - 20 cm wałeczki, następnie sklejamy po dwa ze sobą i zwijamy jak sznurek. Zawijamy w kółko i sklejamy.
Układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne piętnaście minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie z dołu, termoobieg. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 minut.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier. Zimne bułeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi koralikami.
Komentarze