Wielkanocne, słodkie bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne na wielkanocne śniadanie, można też zrobić mniejszą wersję i włożyć do koszyczka. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 8 bułeczek:

    500 g mąki
    1 szklanka mleka
    100 g masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    8 g suszonych drożdży
    otarta skórka z jednej cytryny
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:

    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    kolorowe posypki
    1 jajko
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocne, słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Wsypujemy dwie łyżki mąki i zacieramy łyżką. Po piętnastu minutach dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto.

    Gotowe ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy ciasto na 16 części. Dłońmi formujemy około 15 - 20 cm wałeczki, następnie sklejamy po dwa ze sobą i zwijamy jak sznurek. Zawijamy w kółko i sklejamy.

    Układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne piętnaście minut.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie z dołu, termoobieg. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 minut.

    Pozostawiamy do wystygnięcia.

    Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier. Zimne bułeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi koralikami.

    Podajemy na Wielkanocne śniadanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować