Wyborna w smaku wielkanocna sałatka z pieczarek.Sprawdza się,gdy chcemy podjąć gości smacznym,wytwornym daniem.Najważniejsza wskazówka kryje się w dwu słowach:dobrze doprawiona;-)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron ruote: 300 gramów
- pieczarki pokrojone w plasterki: 200 gramów
- ser parmezan starty: 4 łyżki
- majonez: 3 łyżki
- papryczki peperoni w zalewie: 2 sztuki
- ser żółty tylżycki lub gouda(plasterki): 3 sztuki
- pietruszka natka siekana: 2 łyżki
- bazylia listki: 8 sztuk
- sól: 3 szczypty
- czosnek (ząbki): 2 sztuki
- woda: 2 litry
- biała cebula: 1 sztuka
- pieprz indyjski mielony: 1 szczypta
Wielkanocna sałatka z pieczarkami i makaronem ruote - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki,gotujemy w osolonej wodzie (szczypta soli na litr wody).
2.Makaron ruote (makaron w kstzałcie kółek) gotujemy 10 minut w osolonej wodzie( dwie szczypty soli na litr wody).
3.Ser zółty kroimy na mniejsze plasterki.Parmezan ścieramy na tarce.
4.Cebulę drobno siekamy.Czosnek przeciskamy przez praskę.Myjemy listki bazylii potrzebnej do dekoracji.Myjemy i siekamy natkę pietruszki.Papryczki peperoni siekamy w drobna kostkę.
5.Odcedzamy makaron,przekłądamy do miski.Odcedzamy pieczarki i wrzucamy do miski z makaronem.Czekamy,aż wystygną.Dodajemy posiekaną cebulę,czosnek,natkę pietruszki,papryczki peperoni,pieprz,majonez.Wszystkie składniki bardzo delikatnie mieszamy.Ewentualnie doprawiamy solą,to zależy od naszych upodobań kulinarnych(ja nie dodaję).Ważne,aby z papryczek peperoni usunąć nasionka.
6.Sałatkę przekładamy na talerz,dekorujemy listkami bazylii.Obok mozna ułożyć papryczkę do dekoracji.
Komentarze