UDKA KURCZAKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

4.5 (158 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Udka z pieczarkami, papryką w jogurtowej panierce to smaczny obiad dla całej rodziny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 12 udek kurczaka
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    sól, pieprz, słodka papryka

    Marynata:
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Cebulę i pieczarki obrać pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, lekko poddusić całość, doprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Udka umyć, osączyć, wyjąć kości, (nie naruszyć kształtu udka. Mięso można lekko rozbić..
  • 3. Na każde udko nakładać farsz łyżeczką, spiąć wykałaczką.
  • 4. Marynata:
    Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa. Marynatą dokładnie natrzeć udka i wstawić do lodowki na ok. 2 godz.
  • 5. Udka wraz z marynata ułożyć na wysmarowanej olejem blasze lub żaroodpornym naczyniu.
  • 6. Piec około 60 min. w temp. 220 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować