Tort z owocami

0 (0 ocen)

Tort ten zrobiłam z przyjaciółką. Wszystkim bardzo smakował, a owoce jako ozdoba dodały mu klasy

Składniki:

  • Biszkopt 1:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt 2:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki maku
    Biszkopt 3:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 kisiele truskawkowe
    Masa 1:
    0,75 l mleka
    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru
    krem ajerkoniakowy + 300 ml mleka
    kostka margaryny
    Masa 2:
    0,75 l mleka
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    kostka margaryny
    Dodatkowo:
    winogrona i borówki do dekoracji lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt 1:
    Jajka i cukier zmiksować. . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut.
    Biszkopt 2
    Postępować jak z biszkoptem 1, przed wylaniem na blachę dodać mak i delikatnie wymieszać
    Biszkopt 3:
    Postępować jak z biszkoptem 1, przed wylaniem na blachę dodać kisiele delikatnie wymieszać.
    Masa 1:
    Ugotować budynie z cukrem, pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć margarynę. W osobnym naczyniu przygotować krem ajerkoniakowy wg przepisu na opakowaniu.
    Wystudzony budyń łączyć i ucierać partiami z margaryną. Gotową masę budyniową połączyć z ajerkoniakową.
    Masa 2
    Ugotować budynie z cukrem, pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć margarynę. Wystudzony budyń łączyć i z ucierać partiami z margaryną i kakao.
    Biszkopt jasny nasączyć ulubionym ponczem- masa ajerkoniakowa - biszkopt z makiem nasączyć ponczem- masa kakaowa- biszkopt z kisielem nasączyć ponczem- masa ajerkoniakowa - pokrojone na połówki winogrona i borówki

Porady

Krem z kakao ma tendencje do ważenia. Jeśli tak się stanie należy masę rozpuścić w kąpieli wodnej, poczekać aż zastygnie i wtedy przełożyć biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować