Tort śmietanowy z owocami

4.5 (153 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dedykowany mojemu mężowi - urodzinowo :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mąka tortowa: 1.5 szklanki

    - śmietana kremówka 30 % (3 opakowania po 400ml): 1200 mililitrów
    - cukier puder: 6 łyżek
    - cukier wanilinowy: 3 opakowania

    - owoce jagodowe (maliny, poziomki, truskawki) (do śmietany i ozdoby): 500 gramów
    - brzoskwinie w syropie puszka: 1 opakowanie
    - kajmak (może być z puszki): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Z białek ubić sztywną pianę, dodać połowę cukru i ubijać dalej, aż zrobi się błyszcząca i twarda.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Utarte żółtka dodać do białek i wymieszać delikatnie rózgą. Mąkę przesiać. Do masy jajecznej dodawać powoli partiami przesianą mąkę, mieszać rózgą do czasu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Dno tortownicy (ja użyłam takie o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i co jakiś czas zwiększać temperaturę do 180C. Piec ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ja ubijałam partiami - na każde 400ml śmietany dawałam 2 łyżki cukru pudru i jedno opakowanie cukru wanilinowego.
  • 3. Zimny biszkopt przekroić na trzy części. Spód nasączyć 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki) rozrobionym z woda w proporcjach 1:1. Na to rozsmarować cienką warstwę kajmaku. Na kajmak nałożyć bitą śmietanę z jednego opakowania. W śmietanie poukładać miękkie i niewielkie kawałki dowolnych owoców (poziomki, truskawki, kawałki brzoskwiń). Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym i delikatnie docisnąć. Powtórzyć wszystkie czynności - nasączyć, kajmak, śmietana, owoce, przykryć, docisnąć. Górnej warstwy nie nasączać. Najlepiej wstawić tak przygotowany tort do lodówki na kilka godzin do lodówki, by stężał przed dekorowaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować