Tort z kremem z białej i gorzkiej czekolady

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

tradycyjny biszkopt z kremem z białej czekolady i gorzkiej czekolady z posmakiem espresso

  • 2 godz.

Składniki:

  • BIszkopt:
    4 jajka, 26 dkg cukru, 13 dkg mąki tortowej, 13 dkg mąki ziemniaczanej, ok.12 łyżek wody, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa I:
    3 żółtka, 2 kostki masła (łącznie 400 g), 1/2 szkl. cukru pudru, 1,5 tabliczki białej czekolady

    Masa II: dodatkowo 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (ok.70% kakao)


    powidła śliwkowe,kawa espresso do nasączania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z kremem z białej i gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, ubijamy żółtka z 20 dkg cukru, podczas ubijania dodajemy wodę, następnie ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy 6 dkg cukru, łączymy masy łyżką, następnie dodajemy mąki z proszkiem. Przelewamy do tortownicy, pieczemy ok. 40 min, 180stop.

  • 2. Masa: ubijamy masło na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać zimną rozpuszczoną białą czekoladę.
    Masę podzielić na dwie części (3/4 zostawiamy białej masy, do 1/4 masy dodajemy rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę)
  • 3. Studzimy biszkopt, kroimy na 3 krążki,każdy krążek nasączamy mocną zimną kawą, smarujemy powidłami i rozkładamy masę z białej czekolady. Na wierzch i boki tortu wykładamy masę z gorzkiej czekolady. Stroimy wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować