Tort z kremem z białej i gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, ubijamy żółtka z 20 dkg cukru, podczas ubijania dodajemy wodę, następnie ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy 6 dkg cukru, łączymy masy łyżką, następnie dodajemy mąki z proszkiem. Przelewamy do tortownicy, pieczemy ok. 40 min, 180stop.
2.Masa: ubijamy masło na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać zimną rozpuszczoną białą czekoladę.
Masę podzielić na dwie części (3/4 zostawiamy białej masy, do 1/4 masy dodajemy rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę)
3.Studzimy biszkopt, kroimy na 3 krążki,każdy krążek nasączamy mocną zimną kawą, smarujemy powidłami i rozkładamy masę z białej czekolady. Na wierzch i boki tortu wykładamy masę z gorzkiej czekolady. Stroimy wedle uznania.
Komentarze