Tort warzywny

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Ciasto filo i masa warzyw, trochę sera feta oraz żółtego, do tego chwila pieczenia i mamy fantastyczne danie, które smakuje rewelacyjnie na ciepło i równie dobrze na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 5-6 arkuszy ciasta filo
    50 g masła
    1 łyżka oleju
    250 g fasolki szparagowej
    200 g szpinaku w liściach
    200 g dyni
    2 czerwone papryki
    1 średnia cukinia
    200 g sera typu feta
    4-5 plastrów sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tort warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Fasolkę obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie.
    Dynię podsmażamy na 1 łyżce oleju do momentu, aż nieco zmięknie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Studzimy.
    Paprykę opiekamy w piekarniku lub nad palnikiem do momentu, aż skórka zrobi się czarna, wkładamy do foliowego woreczka, a następnie obieramy ze skóry. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, podsmażamy na patelni grillowej. Formę o średnicy 20 cm i wysokości około 10 cm smarujemy masłem, resztę masła roztapiamy. Wykładamy ją arkuszami ciasta filo, każdy smarując rozpuszczonym masłem. Ciasto powinno pokrywać całą formę i wystawać poza nią. Na ciasto wykładamy szpinak, następnie kruszymy połowę sera typu feta. Kolejne warstwy to: czerwona papryka, fasolka szparagowa, dynia, druga połowa pokruszonego sera typu feta, plastry cukinii, plastry sera żółtego. Całość dociskamy delikatnie dłonią i przykrywamy wystającym ciastem filo.
    Całość smarujemy roztopionym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C na 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy tort z piekarnika, pozwalamy po przestygnąć 10 minut i kroimy na porcje.
    Aby uzyskać ładne kawałki tortu pieczemy go wcześniej, studzimy, kroimy na porcje i podgrzewamy. Dzięki temu ładnie wygląda po pokrojeniu, a wystudzenie i ponowne podgrzanie powoduje, że czujemy prawdziwą głębię smaków warzyw...

Porady

warzywa muszą być dobrze odsączone z wody, aby ciasto filo nie było mokre po upieczeniu, a chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Fasolka szparagowa Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować