Tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na parze z cukrem, dodać przesiana mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać, delikatnie pod koniec wlać stopione przestudzone masło. Dużą blachę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a foremkę w kształcie serca wysmarować masłem i wysypać mąką. Do przygotowanych blach wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu Powstałe biszkopty przekroić na 2 blaty, każdy nasączyć ponczem.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno. 1/4 kremówki zabarwić na różowo.
3.Ciasta przełożyć ubitą śmietaną, posmarować także boki i wierzch tortu. Na prostokątny blat położyć ciasto w kształcie serca. Za pomocą szprycy ozdobić go różowym i białym kremem. Całość udekorować truskawkami. Aby truskawki nie wyschły można je posmarować tężejącą truskawkową galaretką.
Komentarze