Pyszny tort: lekki i niezbyt słodki, z dużymi kawałkami pomarańczy - smakował rewelacyjnie!
1 godz. 40 min
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem pomarańczowy
750 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
50 g miękkiego masła
skórka otarta z 4 pomarańczy
sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
2 pomarańcze pokrojone na kawałki
Poncz do nasączenia biszkoptu
50 ml syropu pomarańczowego
50 ml nalewki pomarańczowej
150 ml wody
Mus pomarańczowy
150 ml syropu pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
Dodatkowo
200 g gorzkiej czekolady
kilka plasterków pomarańczy
listki melisy
Tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.
2.Przygotowujemy krem pomarańczowy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone miksujemy na gładki krem z rozpuszczoną czekoladą, miękkim masłem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Odkładamy około 1/3 kremu, a do pozostałej części dodajemy pomarańcze pokrojone na mniejsze kawałki.
3.Przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
4.Przygotowujemy mus pomarańczowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie łączymy ją z syropem pomarańczowym.
5.Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty. Każdy z blatów nasączamy ponczem. Jeden z blatów układamy na dnie tortownicy i rozsmarowujemy na nim połowę kremu z kawałkami pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem z kawałkami pomarańczy. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu 3 blatu rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu bez pomarańczy. Mus pomarańczowy wylewamy na wierzch tortu i odstawiamy go do lodówki do czasu aż mus stężeje. Następnie wyciągamy tort z tortownicy i smarujemy jego boki pozostałym kremem i ponownie wkładamy do lodówki.
6.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, rozsmarowujemy ją dość cienką warstwą na pasku wyciętym z papieru do pieczenia. Pasek papieru musi być takiej długości jaką ma obwód tortu i wysokości takiej jaką ma tort. Papier z czekoladą zostawiamy na pewien czas, tak aby czekolada odrobinę zastygła, ale jednocześnie dała się wyginać nie pękając przy tym. Następnie pasek z czekoladą przykładamy do boków, tak aby utworzył obramowanie tortu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na co najmniej 20-30 minut, aby czekolada dobrze stężała. Gdy czekolada będzie już twarda, delikatnie ściągamy z niej papier.
7.Na wierzchu tortu z pozostałej czekolady możemy zrobić napis lub inne dekoracje. Małą foremką z plasterków pomarańczy wykrawamy serduszka i układamy je na torcie. Całość dekorujemy listkami melisy lub mięty. Tort wyciągamy z lodówki na około 30 minut przed krojeniem.
Komentarze