Tort pomarańczowy

4.49 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny tort: lekki i niezbyt słodki, z dużymi kawałkami pomarańczy - smakował rewelacyjnie!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem pomarańczowy
    750 g serka mascarpone
    100 g białej czekolady
    50 g miękkiego masła
    skórka otarta z 4 pomarańczy
    sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
    2 pomarańcze pokrojone na kawałki

    Poncz do nasączenia biszkoptu
    50 ml syropu pomarańczowego
    50 ml nalewki pomarańczowej
    150 ml wody

    Mus pomarańczowy
    150 ml syropu pomarańczowego
    2 łyżeczki żelatyny
    100 ml gorącej wody

    Dodatkowo
    200 g gorzkiej czekolady
    kilka plasterków pomarańczy
    listki melisy
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Przygotowujemy krem pomarańczowy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone miksujemy na gładki krem z rozpuszczoną czekoladą, miękkim masłem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Odkładamy około 1/3 kremu, a do pozostałej części dodajemy pomarańcze pokrojone na mniejsze kawałki.
  • 3. Przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 4. Przygotowujemy mus pomarańczowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie łączymy ją z syropem pomarańczowym.
  • 5. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty. Każdy z blatów nasączamy ponczem. Jeden z blatów układamy na dnie tortownicy i rozsmarowujemy na nim połowę kremu z kawałkami pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem z kawałkami pomarańczy. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu 3 blatu rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu bez pomarańczy. Mus pomarańczowy wylewamy na wierzch tortu i odstawiamy go do lodówki do czasu aż mus stężeje. Następnie wyciągamy tort z tortownicy i smarujemy jego boki pozostałym kremem i ponownie wkładamy do lodówki.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, rozsmarowujemy ją dość cienką warstwą na pasku wyciętym z papieru do pieczenia. Pasek papieru musi być takiej długości jaką ma obwód tortu i wysokości takiej jaką ma tort. Papier z czekoladą zostawiamy na pewien czas, tak aby czekolada odrobinę zastygła, ale jednocześnie dała się wyginać nie pękając przy tym. Następnie pasek z czekoladą przykładamy do boków, tak aby utworzył obramowanie tortu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na co najmniej 20-30 minut, aby czekolada dobrze stężała. Gdy czekolada będzie już twarda, delikatnie ściągamy z niej papier.
  • 7. Na wierzchu tortu z pozostałej czekolady możemy zrobić napis lub inne dekoracje. Małą foremką z plasterków pomarańczy wykrawamy serduszka i układamy je na torcie. Całość dekorujemy listkami melisy lub mięty. Tort wyciągamy z lodówki na około 30 minut przed krojeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować