TORT POMARAŃCZOWY - BRAZYLIJSKI

  • wyświetlono: 3486 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wspaniały w smaku tort pomarańczowy.Delikatna pomarańczowo-kremowa masa z biszkoptem na soku z pomarańczy.Bardzo aromatyczny i wilgotny.Po prostu wyśmienity.Piekłam go 4 razy i postanowiłam się z Państwem podzielić przepisem.Autorem tego przepisu jest słynny Brazylijczyk Chef Jurandyr Affonso.

W kuchni Danusi

Składniki

BISZKOPT POMARAŃCZOWY: (upiec dzień wcześniej)

---5 jajek- rozmiar M ( w temp. pokojowej)
---3/4 szklanki cukru do wypieków
---90 ml szklanki gorącego, świeżego soku pomarańczowego
---1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
---75 gram szklanki mąki ziemniaczanej
--- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
---szczypta soli
--- starta skórka z 3/4 pomarańczy
---tortownica o średnicy 24 cm

NASĄCZENIE:

---180 ml soku ze świeżych pomarańczy
---75 ml mleka kokosowego
---2 łyżki likieru pomarańczowego

KREM POMARAŃCZOWY:

---375 ml świeżego soku pomarańczowego
---3,5 płaskiej łyżki mąki kukurydzianej
---140 gramy mleka skondensowanego słodzonego
---skórka z 3/4 pomarańczy
---250 ml śmietany kremówki 36%

DEKORACJA:

---300 ml śmietany kremówki 36 %
---pomarańcze kandyzowane- patrz przepisy podstawowe
---1 zagęstnik do śmietany + 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
---wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

TORT POMARAŃCZOWY - BRAZYLIJSKI

  • biszkopt pomarańczowy1. 1)Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i piekarnik ustawić na 180 stopni C.
    2)Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Oddzielić białka od żółtek.
    3)Białka ubić z odrobiną soli na pianę i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.Dodawać po jednym żółtku dalej ubijając na wysokich obrotach.
    4)Wlewać po trochu gorący sok na przemian dodając mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórkę mieszając delikatnie łyżką-bez miksowania.
    5)Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok.30 minut-do suchego patyczka-nie otwierać wcześniej piekarnika niż po 25 minutach.Ja piekę z termoobiegiem z włączonym tylko dołem piekarnika.Biszkopt nie wyrasta jak typowy-robi się mała górka,ale jest bardzo smaczny.
    6)Na drugi dzień przekroić na 3 blaty.Zawsze przy pieczeniu tego biszkoptu wychodzi mi górka.Nie wyrzucam jej,tylko wkładam w środek jako kolejny blat,a puste miejsca uzupełniam kremem.To w niczym nie przeszkadza.Tort wychodzi równy.
  • przygotowanie2. Wszystko wymieszać i kolejno nasączać blaty podczas przekładania kremem-wykorzystać cały płyn dzieląc go mniej wiecej na 4 części.Tort musi być dobrze nasączony.

    1)Do rondelka wlać sok pomarańczowy,dodać mąkę kukurydzianą i mieszając podgrzewać do zgęstnienia,po czym dodać mleko skondensowane i ponownie podgrzewać do zgęstnienia.
    2)Ugotowaną masę przykryć folią przezroczystą tak,żeby dotykała powierzchni i pozostawić do ostudzenia.
    3)Śmietanę ubić i dodać do ostudzonego kremu-dobrze połączyć.
    4)Zapiąć obręcz wokół pierwszego blatu. Nasączyć pierwszy blat i przełożyć kremem-kolejno wszystkie trzy.Tort wstawić z obręczą na 1 godzinę do lodówki.

  • wykończenie3. Kremówkę ubić z zagęstnikiem wymieszanym z cukrem pudrem.Zdjąć obręcz,obłożyć tort i udekorować kandyzowanymi pomarańczami.Tort schłodzić.

Porady

Piekę go w tortownicy o wymiarach 24 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort pomarańczowy

Komentarze

Podobne przepisy

tort pomarańczowy

Dodane przez: jogobellaa1984

tort pomarańczowy z kremem

wspaniały przepis zarówno na tort...

Tort ananasowo - pomarańczowy

Dodane przez: MonikaW

Tort ananasowo - pomarańczowy

Tort nie wymaga dużych umiejętności...

tort pomarańczowy straciatella

Dodane przez: capri

tort pomarańczowy straciatella

Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający...

tort owocowy

Dodane przez: mariosylwia

Tort brzoskwiniowo-winogronowo-pomarańczowy

:-) Gorąco polecam (-:

image-12157r3

Dodane przez: W kuchni Danusi

TORT POMARAŃCZOWY Z MANGO I KREMEM POMARAŃCZOWYM...

Tort upieczony na bazie biszkoptu...

Tort

Dodane przez: 2milutka

Tort kawowo-pomarańczowy

Słodka rozkosz z kawową nutą połączona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE