Bardzo smaczny biszkoptowy torcik. Przekładany jest on masą zrobioną na bazie budyniu robionego z ajerkoniakiem. Świeże truskawki w środku i na wierzchu doskonale się tu komponują. Robiłam go już dwa razy :)
Torcik z masą ajerkoniakową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.
2.Krem ajerkoniakowy:
Do rondelka wlać szklankę (250 ml) mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać ajerkoniak i resztę mleka, dodać obie mąki, krótko zmiksować na jednolitą masę. Mleko zestawić z palnika, wlać, cały czas mieszając, masę ajerkoniakową. Rondel z powrotem wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund.
Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, po 1 łyżce dodawać zimny budyń ajerkoniakowy, cały czas miksując.
3.Poncz:
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
4.Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
3/4 masy ajeroniakowej wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać. Na masę ułożyć połówki truskawek (kilka odłożyć do dekoracji), wcisnąć je w masę. Masę jeszcze raz wyrównać, przykrywając nią truskawki. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać. Wierzch udekorować pozostawionymi truskawkami i startą na tarce czekoladą.
Komentarze