Tiramisu z malinami

4.48 (199 ocen)

  • 25 min

Klasyczne tiramisu połączyłam z malinami i wyszedł pyszny deser przywodzący na myśl ciepłe dni.

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki amaretto
    biszkopty podłużne lub okrągłe
    3/4 szklanki mocnej kawy
    naturalne kakao
    4-5 garści malin świeżych lub mrożonych
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej serek mascarpone, ubijając do czasu aż krem zgęstnieje. Do wystudzonej kawy dodajemy amaretto. Połowę malin podsmażamy na patelni, do czasu aż będą miały konsystencję konfitury. Cześć biszkoptów moczymy krótko w kawie z amaretto, tak żeby nasiąkły ale się nie rozwaliły. Układamy je na dnie pucharków, szklanek lub kieliszków do wina i posypujemy je lekko kakao. Na biszkoptach układamy warstwę smażonych malin, a następnie warstwę kremu. Potem znowu namoczone biszkopty, kakao i krem. Krem posypujemy kakao a na wierzchu układamy pozostałe (niesmażone) maliny. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porady

Usmażone maliny można posłodzić, ale je zostawiłam je bez cukru, bo delikatnie kwaskowate maliny idealnie komponują się ze słodkim kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować