Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem oraz serem sałatkowym w kostce

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem oraz serem sałatkowym w kostce to pomysł na niebanalny i pyszny obiad. Jest stosunkowo prosta do wykonania, bardzo aromatyczna, z dobrze dopasowanymi do siebie składnikami. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:

    250 g mąki
    1 jajko
    125 g masła
    3 łyżki wody
    szczypta soli i pieprzu

    Dodatkowo:

    500 g piersi z kurczaka
    szczypta przyprawy do kurczaka
    500 g rozdrobnionego szpinaku
    sos beszamelowy:2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta soli, pieprzu, oregano
    ser biały, sałatkowy w kostkach firmy Apetina (o smaku basil&oregano)
    150 g mozzarelli
    kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem oraz serem sałatkowym w kostce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
    Tarta ze szpinakiem
    Krok 2

    Kurczaka kroimy drobno, przyprawiamy przyprawą do kurczaka np. gyros i troszkę curry, smażymy na małej ilości oliwy.
    Tarta ze szpinakiem
    Krok 3

    Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o średnicy 26 cm), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. W międzyczasie odcedzamy z nadmiaru wody rozmrożony szpinak. Na podpieczony spód nakładamy kurczaka, szpinak oraz ser w kostce, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Tarta ze szpinakiem
    Krok 4

    Robimy sos beszamelowy: Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu wylej na naszą tartę. Wierzch posyp startą mozzarellą oraz oregano. Piecz ponownie około 15-10 minut w temp. 180 stopni (do zarumienienia sera). Upieczoną tartę udekoruj kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować