Prosta do przygotowania tarta, która łączy cudowny smak serów i szpinaku.
60 min
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- ok. 180 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- spora szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (w liściach)
- 125 g sera typu gorgonzola
- 135 g sera feta (połowa opakowania)
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, czosnek
Tarta ze szpinakiem z serem gorgonzolą oraz serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia, dodaj sporą szczyptę soli, żółtko oraz zimne masło. Składniki siekać nożem, do momentu kiedy powstaną grudki; gdy to nastąpi, dolać wodę, a następnie zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do woreczka i następnie schować do lodówki na 20 minut.
2.Formę do tarty wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (należy sprawdzić czy forma została równomiernie wylepiona ciastem). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić dodatkowo na 10 minut do lodówki.
3.W tym czasie szpinak rozmrozić na patelni. Masło oraz obraną i drobno posiekaną cebulkę dodać do szpinaku. Smażyć razem jeszcze chwilę, stale mieszając. Po chwili, dodać ser gorgonzola pokrojony w kostkę oraz pokruszony ser feta. Dobrze wymieszać.
4.Jajka roztrzepać trzepaczką i wlewać powoli do farszu na patelni, jednocześnie energicznie mieszać. Masę doprawić odrobiną soli, pieprzem, odrobiną czosnku (jako drobno posiekane ząbki) i sokiem z cytryny. Nadzienie rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.
Komentarze