Tarta z chrupiącymi zielonymi szparagami i kremowym serem feta.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Składniki:
Ciasto:
130g mąki pszennej
60g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 mały pęczek szparag
130 g sera feta
100 ml jogurtu naturalnego
30 ml mleka
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
Tarta ze szparagami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Szaragi obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty, Odsączamy, studzimy . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z mlekiem i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dobrze mieszamy.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy pokrojony w kostkę ser feta i szparagi. Zalewamy płynną masą jogurtową. Pieczemy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Gotowe.
Komentarze