Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Maślane, kruche ciasto i kremowe wnętrze z zielonymi szparagami, to świetna propozycja na pożywny obiad czy przekąskę.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • (na tartę o średnicy 28 cm):
    225 g mąki
    120 g schłodzonego masła 82%
    1 żółtko
    1/4 łyżeczki soli
    30 ml lodowatej wody
    Nadzienie:
    400g zielonych szparagów
    1 duża cebula
    1 łyżka oleju
    3 jajka
    4 łyżki śmietany 18 %
    3 ząbki czosnku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    gałka muszkatołowa (do smaku)
    1/2 szklanki startego, pikantnego sera (np. parmezanu i cheddera)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko Przekąski

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 190 stopniach (grzałka góra-dół). Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.
  • 2. Nadzienie: Szparagi ugotować na półtwardo na parze lub w garnku z wodą z dodatkiem soli i szczypty cukru. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Smażyć do zrumienienia. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz część startego sera. Połączyć całość. Na podpieczony spód wyłożyć cebulę i szparagi. Polać przygotowanym sosem. Posypać resztą sera. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180-190 stopniach stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Śmietana Szparagi Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Piknik Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować