Tarta ze szparagami i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiosna i lato to sezon świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj polecam krucha tartę ze szparagami, czerwona papryka, i serem. Jako dodatek specjalny możemy dołożyć plasterki kiełbasy, szynki lub innej wędliny ale to już według uznania bo w każdej formie jest smaczna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki pszennej
    1 jajko
    12,5 dag masła
    kilka łyżek ciepłej wody
    szczypta soli

    Nadzienie:
    Kilka łodyg młodych szparag
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1 por - biała część
    4 jajka
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    1/2 szklanki startego żółtego sera
    Kilka pomidorków koktajlowych
    Opcjonalnie kilka plasterków wedliny
    Sól, pieprz do smaku
    1-2 łyżki oleju

    Forma do tart
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta na słono

Tarta ze szparagami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  • 2. Nadzienie:
    Pora pokroić w krążki, papryki w kostkę i lekko poddusić na rozgrzanym oleju. Szparagi pokroić na mniejsze części i zblanszowac. Warzywa przestudzic.
  • 3. Ciasto rozwałkować na wielkość formy oraz boki, wylepic nim formę, dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 20 minut.
  • 4. Składniki nadzienia wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do formy. Na wierzchu można ułożyć pomidorki koktajlowe i szparagi. Pieczenie ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować