Rozgrzewająca i aromatyczna tarta francuska z kurczakiem, pikantnie doprawiona curry.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)
2 piersi z kurczaka
tłuszcz do smażenia
duża cebula
pomidory suszone (ok. 5)
oliwki/kapary (garść)
pół czerwonej papryki
200 g sera żółtego
3 jajka
1/4 szklanki śmietany 30% lub 2 łyżki jogurtu greckiego
przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka
Tarta z kurczakiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Okrągłą tortownicę lub formę do tarty (średnica ok. 23-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na to kładziemy ciasto francuskie, nadmiar odcinamy. Brzegi mocno dociskamy do formy, a spód nakłuwamy widelcem (aby mniej urósł podczas pieczenia). Sam spód pieczemy około 15 minut.
2.Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej/masło, smażymy kurczaka i cebulę, dodajemy przyprawę curry.
Pomidory, oliwki i paprykę kroimy, pod koniec smażenia, dodajemy je do kurczaka.
3.Przygotowujemy masę jajeczną: do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy śmietanę/jogurt oraz starty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i curry, mieszamy.
4.Na podpieczony spód wykładamy kurczaka z dodatkami, a następnie równomiernie wylewamy na to masę jajeczną. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut (do zastygnięcia masy jajecznej i zarumienienia wierzchu). Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego!
Komentarze