Tarta z kurczakiem curry

4.51 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rozgrzewająca i aromatyczna tarta francuska z kurczakiem, pikantnie doprawiona curry.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)
    2 piersi z kurczaka
    tłuszcz do smażenia
    duża cebula
    pomidory suszone (ok. 5)
    oliwki/kapary (garść)
    pół czerwonej papryki
    200 g sera żółtego
    3 jajka
    1/4 szklanki śmietany 30% lub 2 łyżki jogurtu greckiego
    przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Curry Ciasta Tarty Quiche Jajko

Tarta z kurczakiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Okrągłą tortownicę lub formę do tarty (średnica ok. 23-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na to kładziemy ciasto francuskie, nadmiar odcinamy. Brzegi mocno dociskamy do formy, a spód nakłuwamy widelcem (aby mniej urósł podczas pieczenia). Sam spód pieczemy około 15 minut.
  • 2. Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej/masło, smażymy kurczaka i cebulę, dodajemy przyprawę curry.
    Pomidory, oliwki i paprykę kroimy, pod koniec smażenia, dodajemy je do kurczaka.
  • 3. Przygotowujemy masę jajeczną: do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy śmietanę/jogurt oraz starty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i curry, mieszamy.
  • 4. Na podpieczony spód wykładamy kurczaka z dodatkami, a następnie równomiernie wylewamy na to masę jajeczną. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut (do zastygnięcia masy jajecznej i zarumienienia wierzchu). Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować