Tarta z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Równomiernie wylepić prostokątną formę do tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.
2.nadzienie:
Fasolkę przyciąć do szerokości tarty. Wrzucić do osolonej wody, gotować przez ok. 15 minut, odcedzić, ostudzić.
Do miski wyłożyć serek, dodać jajka, sól, bazylię i pieprz cayenne, wymieszać na jednolitą masę. wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć fasolkę jedną za drugą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec jeszcze ok. 15 minut.
Komentarze