Pyszne gryczane kruche ciasto, szpinak i aromatyczny ser lazur - w kilka chwil pyszny i sycący posiłek
30 min
Składniki:
Forma o średnicy 28 cm
Na ciasto:
260 g mąki gryczanej
140 g masła roślinnego
1 duże żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 suszone pomidory w zalewie
1/2 łyżeczki soli
ulubione zioła (np. bazylia)
Na farsz:
350 g świeżego szpinaku
120 g sera błękitny lazur
świeżo mielony czarny pieprz
1 jajo
czosnek granulowany
250 ml śmietany 9%
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 10 minut.
2.Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody.
3.Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
Komentarze