Szybkie pikle z buraka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Marynowane buraki, które 30 minut po zamarynowaniu nadają się do jedzenia i mogą stać miesiąc w lodówce. Wiele osób kojarzy marynowane buraki ze świętami lub dodatkiem do śledzia, ja z nich robię barszcz, polecam jako sałatkę, albo dodatek do burgera czy mięsa.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • marynata:
    2 szklanki wody
    1 szklanka octu winnego (muscatowego)
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka soli morskiej
    3 ząbki czosnku
    5 - 6 świeżych listków laurowych
    1 łyżka suszonego kminku
    2 goździki
    papryczka chili
    ziarna pieprzu
    czerwona cebula
    gorczyca
    5 pieczonych buraków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Szybkie pikle z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki - obieramy - kroimy w plasterki (ja użyłam ozdobne noża do warzyw), następnie układam w słoiku razem z cebulą, czosnkiem i papryką, wsypałam ziarna przypraw.
  • 2. W garnku zrobiłam zalewę czyli wymieszałam ocet z wodą, cukrem i solą i zalałam nią buraki, tak by pokryła buraki. Po 30 minutach, są w lekkiej marynacie i można już jeść :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować