Szparagi z boczkiem i sadzonym jajkiem

4.49 (194 ocen)

  • 20 min

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc jeść je jak najczęściej! Przygotowanie danie zajmuje 5 minut, pieczenie około 10. Rewelacyjne połączenie, które zachwyci wszystkich amatorów szparagów!

  • 20 min

Składniki:

  • 8 zielonych szparagów
    8 cienkich plastrów wędzonego boczku
    1 łyżka oliwy
    2 cienkie kawałki masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    gruboziarnista sól morska
    pieprz mielony
    1-2 jajka
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Jajko sadzone

Szparagi z boczkiem i sadzonym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi w boczku 1. Piekarnik rozgrzać do 220'C. Szparagi umyć, osuszyć, odciąć łuski i zdrewniałe końce (można je też odciąć po upieczeniu, ja zrobiłam to na talerzu podczas jedzenia). Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową, natłuścić łyżką oliwy, skropić sokiem z cytryny, oprószyć mieloną solą i pieprzem. Cienkie plasterki masła podzielić na mniejsze kawałki, rozłożyć w kilku miejscach na blaszce. Osuszone i oczyszczone szparagi owinąć w plastry boczku, ułożyć na blaszce, delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Szparagi włożyć do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 8-10 minut. z sadzonym jajkiem.

Porady

Szparagi w boczku mogą stanowić przystawkę lub przekąskę pomiędzy daniami. Świetnie jednak komponują się z jajkiem, dzięki czemu stają się pożywnym i sytym obiadem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować