Sushi ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Przesyp ryż na sitko. Zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą ( 0,5 cm nad powierzchnią ryżu). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do kubeczka wlej ocet ryżowy. Wsyp sól i cukier. Wymieszaj. Sos wlej do ryżu i wymieszaj. Ogórki oraz awokado obierz ze skórki i pokrój w podłużne, cienkie plasterki. Matiasa przetnij na pół. Płat alg morskich połóż na macie bambusowej owiniętą folią. Ułóż ryż na długości dociskając. Z brzegu ryżu nałóż sałatę, ogórek i awokado. Na górę połóż matiasa oraz marynowany imbir. Całość zwiń mocno naciskając matę zwijamy tworząc rulon. Sushi podziel na porcje. Podawaj z wasbi, sosem sojowym oraz imbirem marynowanym.
Komentarze