"sushi" z kurczakiem i brokułami

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie jest to prawdziwe sushi bo nie zawiera żadnych surowych składników, ale jest to świetna propozycja na wykorzystanie produktów z poprzedniego obiadu :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 brokuł
    1 filet z kurczaka
    250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)
    2 nori (prasowane wodorosty)

    Przyprawy:
    2 łyżki sosu sojowego - do marynaty kurczaka
    mielona czerwona papryka - do kurczaka
    sok z połowy cytryny - do gotowania brokułów
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki cukru
    4 łyżeczki octu ryżowego

    Narzędzia:
    pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))
    mata bambusowa do rolowania sushi
    ostry nóż

    Dekoracja:
    Czarny sezam i surowe brokuły
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"sushi" z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka:
    Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Brokuły:
    Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem.
  • 3. Ryż:
    Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli woda powinna być o 1 cm ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
  • sushi 4. Sos do ryżu:
    Na 250 g ryżu potrzebujemy 4 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli wszystko mieszamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia. Sos dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Dodajemy rozgniecione brokuły. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
  • sushi 5. Sushi:
    Nori kładziemy na macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :)

Porady

jeśli nie mamy ryżu do sushi możemy ugotować w tradycyjny sposób zwykły, biały ryż. wystarczy, żeby był trochę kleisty a nie sypki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować