Surówka do obiadu

4.5 (193 ocen)

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealna do obiadu, ale także do przechowywania w słoikach.

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 biała kapusta
    3 buraczki
    3 marchewki
    2 fioletowe cebule
    6 ząbków czosnku

    ZALEWA:
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki octu
    2 łyżki soli
    opcjonalnie 1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki Buraczki

Surówka do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy lub ścieramy na szatkownicy. Marchewkę i buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Całość mieszamy w głębokim garnku.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy gotujemy do momentu rozpuszczenia się soli i cukru.
    Gorącą zalewę wlewamy do warzyw. Mieszamy za pomocą łyżki drewnianej. Zostawiamy na 12 godzin.

Porady

surówkę możemy przechowywać w słoikach nawet kilka tygodni w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować