Smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu surówka którą ze smakiem każdy zje. Surówka z kapusty białej, marchewki i pora doprawiona octem, cukrem i majonezem. Smak surówki nie do opisania po prostu pyszna.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta biała 1/4 główki, (można z większej ilości),
marchewki 2,
por 1 biała część z kawałkiem zielonej ,
sól i pieprz do smaku,
cukier do smaku,
ocet według uznania do smaku,
majonez,
Surówka do obiadu i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę białą oczyścić, pokroić w ćwiartki , a następnie drobniutko poszatkować.
Włożyć do miski lekko zasolić i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć sok.
Do kapusty dodać pokrojony w półplasterki por i startą na tarce (grube oczka) marchewkę.
Całość wymieszać, doprawić pieprzem i solą oraz octem i cukrem.
Dodać majonez i ponownie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Smak surówki ma być słodko - kwaśny.
Surówkę przełożyć do szklanej salaterki i udekorować według uznania.
Komentarze