Spaghetti napoli czyli spaghetti po neapolitańsku to proste danie do zrobienia w kilka chwil. Potrzebujemy tylko domowego sosu pomidorowego, w którym zanurzymy makaronowe nitki
Spaghetti napoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron do spaghetti gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Gotowy odcedzamy.
2.Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej na oliwie patelni, uważając, by cebulka nie spaliła się. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę.
3.Pomidory nacinamy na czubku i spodzie i wkładamy do wrzątku na kilkanaście sekund, wyjmujemy i zdejmujemy skórkę. Usuwamy twarde części, kroimy w małą kostkę i dodajemy na patelnię.
4.Patelnię przykrywamy i dusimy sos napoli na niedużym ogniu, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Kiedy będzie gotowy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
5.Gotowy makaron przekładamy na talerze, na wierzch wlewamy sos.
Komentarze