SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW

4.1 (248 ocen)

  • 30 min

Przepis dosłałam od koleżanki ale trochę go zmodyfikowałam.. rewelacyjny dodatek do kanapek, mięs i makaronów.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kg papryki
    20 dkg ostrej papryczki
    200 g koncentratu pomidorowego
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju (ja dałam oliwę z oliwek)
    1/2 szklanki octu
    10 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    1 łyżka soli
    2-4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.1 (248 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos paprykowy do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki oczyścić i zemleć drobno w malakserze lub maszynce do mielenia (ostrą paprykę czyścić i mleć w rękawiczkach). Wymieszać z pozostałymi składnikami i gotować 15 minut. Na koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku i gotować kolejne 15 minut. Gorącą pastę nakładać do słoików.
    Nie trzeba pasteryzować.

Porady

Informacja - Po wystygnięciu pasta gęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować