Bardzo oryginalne połączenie smaków - słodkiego mango, słodkiej papryczki chilli i kwaśnej limonki, które nadają śledziowi wyjątkowego smaku. Polecam nie tylko na święta ;)
20 min
Składniki:
4 filety śledzia marynowanego
½ mango
½ limonki
1 papryczka chilli
1 garść świeżej kolendry
Olej (około 1 szklanki )
Śledzie z mango i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie obieramy ze skorki i kroimy na kawałki na 1 kęs. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Limonkę kroimy najpierw na plasterki a potem kroimy je jeszcze na 4 części.
Papryczkę chilli i kroimy w cienkie plasterki. W słoiku układamy warstwę śledzi, na nich układamy część mango, limonki, chilli i kolendry, następnie układamy warstwę śledzia i wszystkie składniki.
Czynność powtarzamy aż do wypełnianie się słoika, ale staramy się układać tak, aby na samych wierzchy znalazły się nie śledzie a dodatki.
Śledzie zalewamy olejem, słoik zakręcamy i odstawiamy na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc, smacznego ; )
Komentarze