Serowe batoniki w czekoladzie i kolorowej posypce

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 60 min

Sprytny i bardzo smaczny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia twarogu. Pod warstwą czekolady kryje się delikatne nadzienie z waniliowego lub kakaowego twarożku, a wierzch zdobi czekolada i kolorowa owocowa posypka.

  • 60 min

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego
    50g masła
    70g cukru
    laska wanilii
    1 łyżeczka kakao

    polewa:
    100g czekolady deserowej
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Serowe batoniki w czekoladzie i kolorowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg wyłożyć na gazę, umieścić na sicie, przygnieść czymś ciężkim, żeby serwatka odciekła, zostawić na ok godzinę. Następnie przetrzeć przez sito, utrzeć z miękkim masłem, ziarenkami wanilii oraz cukrem. Podzielić na pół, do jednej połowy masy dodać kakao.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Prostokątne silikonowe foremki (ok 10x3cm) posmarować od środka czekoladą, wstawić do lodówki, żeby zastygła. Następnie każdą napełnić masą serową, wyrównać i zalać czekoladą. Odstawić do lodówki na godzinę.
    Batoniki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce. Każdy batonik z wierzchu polać czekoladą, udekorować posypką, wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.
    Batoniki przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować