Sernik z palonym masłem

4.48 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik niezwykłym spodem i ciekawym dodatkiem - palonym (nie spalonym ;)) masłem. Zupełnie inny jest też tutaj spód sernika zrobiony z bułki tartej i masła - zapewniam, że doskonale tutaj pasuje :) Cały sernik ma dość wyraźny, maślany smak. Przepis lekko zmieniony z gazety kulinarnej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód:
    1 szklanka bułki tartej
    50 g masła
    1 zaokrąglona łyżka cukru

    Masa serowa:
    100 g masła
    500 g mielonego sera z wiaderka
    1/2 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 duże jajka
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Bułki Serniki Desery

Sernik z palonym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i cukier, mieszając, prażyć ok. 2 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, równomiernie rozłożyć i dobrze ugnieść.
  • 2. masa serowa:
    W rondelku rozpuścić masło i na małym palniku podgrzewać go przez ok. 3-4 minuty aż nabierze jasno bursztynowego koloru. Ostudzić do pokojowej temperatury.
    Do miski wyłożyć ser, dodać ostudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Masło Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować