SERNIK Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański.Zastanawiam się skąd ta nazwa, w internecie co prawda można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez maku i znacznie różnią się od tego który ja pamiętam z dzieciństwa

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (forma 20x20)

    Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag masła
    0,75 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%
    2 żółtka

    Sernik:
    1 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru)
    2 jajka
    Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć )

    Masa makowa:
    50 dag maku
    20-30 dag cukru
    4 białka
    5 dag masła (stopionego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://rarossa.blogspot.com/2013/12/sernik-z-makiem 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy.
  • SERNIK Z MAKIEM 2. Sernik:
    Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) dokładnie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
  • SERNIK Z MAKIEM 3. Masa makowa:
    Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować