Sernik z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świąteczny sernik z kropeczkami z ziarenek maku. Lekki, puszysty, delikatny, na cienkim spodzie ciasta. Na pewno będzie wszystkim smakował :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    2 żółtka
    150 g mąki pszennej
    100 g miękkiego masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru

    masa serowa:
    1 kg sera
    6 jajek (białka piana)
    1 szklanka cukru
    100 ml oleju
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    100 ml mleka
    2 płaskie łyżki maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wylepić spód formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę.
    Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, olej, mąkę ziemniaczaną i pszenną, mleko i mak, zmiksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 minut, po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C i piec jeszcze 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować